Final Exam around the corner . Hiatus !

Monday, December 23, 2013

Assalamualaikum.


Lama tak update blog . Yeah , memang sekarang sangat jarang update blog . Ketandusan idea ? Takde cerita menarik ? Itu semua cliché punya alasan . Cakap je yang kau malas apis . Kan senang , HAHA . Lama dah rasa tak contribute skin dekat akaun blogskins apis . Actually , haritu dah tekad yang aku takkan buat skin lagi . Tapi taktau lah , mana tau kot kot idea datang tetiba , maka akan ter-contribute lah skin baru di blogskins tu . LOL .


Semalam curi masa study sikit untuk edit blog ni . Sebabkan lama sangat tak berupdate , so aku decided untuk edit blog sekali dengan page affies . Page affies tu lagi lah lama tak ber-edit . Godek sana sini dengan skill yang tak seberapa ni , jadi lah macam yang korang tengah tengok sekarang ni ~





Yes , saya tau buruk dan huduh . Sila jangan kutuk , sebab saya tak pandai nak edit blog ;~~; Okay , lupa kan . Kalau ada yang sudi nak bagi pendapat , sila lontarkan pendapat anda di ruang komen entry ini . Terima kasih ^^




Pengkuliahan untuk semester satu dah habis . Now final exam around the corner ! Tipu kalau tak cuak sebab semester ni rasa berat sangat . Terasa sangat beza masa diploma dulu dengan degree sekarang . TT________TT Subjek semua tough tough . Tapi takpe lah , nama pon pelajar . So tanggungjawab kita sebagai seorang pelajar adalah belajar ! hahaha . Wish me luck for this final exam ! Chaiyok chaiyok !

Ya Allah , Kau berikan lah kesenangan dan permudahkan Mohd Hafiz b Zulkafly ketika dia menduduki peperiksaan akhir semester satu . Dan Kau berikan lah dia keputusan yang cermelang setimpal dengan usaha nya Ya Allah . Amin ya rabb al Amin :)

Tutorial : Hidden Followers Box

Monday, December 09, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera





Dapat dua request untuk tutorial ni . So ambil masa sekejap sebab dah lama sebenarnya orang yang request ni minta . Minta maaf sangat sangat sebab lambat . Okay , straight to the point . Jom mula ;


1. Kepada sesiapa yang nak pasang widget followers , boleh rujuk SINI dahulu .


2. Kemudian cari code style=" , dah jumpa ? paste kan code bawah ni lepas code style yang korang cari tadi . Kemudian save .


overflow:hidden;
width:XXXpx;
height:XXXpx;



3. Sila ubah width dan height mengikut kesesuaian blog korang dan widget korang . dan siap :D


Tak faham jangan malu nak bertanya . Malu bertanya sesat jalan ;p Kbai

Marah

Sunday, December 08, 2013

Assalamualaikum

Short update . Sekadar satu perkongsian . Actually ni tajuk tazkirah yang aku kongsi dalam kelas . Kredit sumber kepada iluvislam.com . Hari ni terasa macam nak dikongsikan kedalam blog , pengisian and apa yang cuba disampaikan benda yang sama , cuma dalam bahasa dan penterjemahan aku sendiri . :D


Marah . Memang tak dapat nak dinafikan , semua orang tak boleh lari daripada mempunyai perasaan marah . dan , selalunya lah , marah ni datang tanpa kita duga . Biasanya , marah ni kalau tak dapat dibendung atau di kawal akan bagi kesan negatif and banyak pihak yang tak bersalah akan kena tempias nya bila kita tengah marah kan ? so yang paling penting sekali , kita kena tau macam mana nak atasi atau mengawal perasaan marah kita ni .


Dari Abu Hurairah r.a. bahawasanya ada seorang lelaki berkata kepada Nabi s.a.w. : “Berilah wasiat padaku.”

Nabi s.a.w. bersabda : “Jangan marah.” Orang itu mengulanginya berkali-kali tetapi Nabi s.a.w. tetap bersabda: “Jangan marah.” (Riwayat Bukhari)


Yang perlu dijelaskan sehubungan dengan hadis ini ialah:

(a) Kita dilarang marah apabila berhubungan dengan sesuatu yang hanya mengenai hak diri kita sendiri atau hawa nafsu. Tetapi jika berhubungan dengan hak-hak Allah S.W.T, maka wajib kita pertahankan, misalnya agama Allah S.W.T dihina orang dan al-Quran diinjak-injak, dengan cara yang syar’ie dan berhikmah.

(b) Yang bertanya itu mengulangi berkali-kali seolah-olah meminta wasiat yang lebih penting, namun Rasulullah S.A.W.  tidak menambah apa-apa. Hal ini kerana menahan marah itu sangat besar manfaat, faedah, juga ganjaran di sisi Allah S.W.T.


Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

(Iaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang menahan kemarahannya dan memaafkan (kesalahan) manusia. Dan Allah mencintai orang-orang yang berbuat kebaikan. (Ali ‘Imran: 134)

See , betapa bermanfaatnya kalau kita berjaya menahan kemarahan kita itu . Allah S.W.T menjanjikan cinta-Nya sebagai ganjaran . Tidakkah kita mahu akan ganjaran-Nya? Nah sila ambil dan praktikkan tips tips di bawah ini bagaimana kita nak mengawal kemarahan kita ;

1) Diam

Biasanya , dalam kita tengah marah tu , macam macam perkataan yang tak elok akan keluar dari mulut kita kan ? Maklum lah tengah marah . So agak sukar bagi mereka mengeluarkan tutur kata yang baik baik . Jadi ketika marah , kita disuruh untuk mendiamkan diri . Sebagaimana sabda Nabi S.A.W ;

“Apabila salah seorang antara kalian marah maka hendaklah dia diam.” (Hadis Riwayat Imam Ahmad)

2) Isti'azah

Godaan dan bisikan jahat syaitan itu tujuannya hanya satu, agar kita melakukan perkara yang buruk dan meninggalkan perkara yang baik. Maka berlindunglah kita kepada Allah S.W.T dengan menyebut:


“أعوذ بالله من الشيطان الرجي"


Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa apabila mereka dibayangi bisikan/fikiran jahat daripada syaitan, mereka ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat (kesalahan-kesalahannya). (Al-A’raaf: 200-201)


Dari Sulaiman bin Shurad r.a. katanya:

Saya duduk bersama Nabi s.a.w. dan di situ ada dua orang yang saling maki-memaki. Salah seorang dari keduanya itu telah merah padam mukanya dan membesarlah urat lehernya, kemudian Rasulullah S.A.W. bersabda:

“Sesungguhnya saya mengetahui suatu kalimat yang apabila diucapkannya, tentulah hilang apa yang ditemuinya (kemarahannya), iaitu andaikata dia mengucapkan: أعوذ بالله من الشيطان الرجيم, tentulah lenyap apa yang ditemuinya (kemarahannya) itu.”Seseorang lalu berkata kepadanya (orang yang merah padam mukanya): “Sesungguhnya Nabi S.A.W. bersabda: Mohonlah perlindungan kepada Allah S.W.T dari syaitan yang direjam.” (Muttafaq’alaih)

3) Duduk

Rasulullah S.A.W. bersabda:

“Apabila salah seorang antara kalian marah sedangkan dia berdiri maka hendaklah dia duduk, agar kemarahannya hilang, apabila masih belum reda maka hendaklah dia baring.” (Hadis Riwayat Abu Daud) 

4) Berwudhuk

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Marah itu adalah bara api maka padamkanlah ia dengan berwudhuk.” (Hadis Riwayat Al-Baihaqi dan sebahagian ulama yang lain menghasankannya) 

the end . sekian saja dari saya . mohon tegur kalau ada salah dan silap .

Alhamdulillah, konvo sudah!

Thursday, December 05, 2013

Assalamualaikum.






Alhamdulillah. 01/12/13 selamat berkonvo sebagai diploma holder . Syukur alhamdulillah . Walaupun result tak seberapa , tapi tetap bersyukur sebab boleh berkonvo . Rasa macam mimpi pon ada , sebab dulu asyik mencuba jubah konvo saudara mara lain je . Tak pernah terfikir yang aku sendiri akan sarung jubah kepunyaan aku sendiri . Syukur alhamdulillah . Terima kasih dekat mak ayah yang tak pernah putus berdoa and support diri ni dari belakang . Inshaallah , tiga tahun dari sekarang , akan berkonvo sekali lagi sebagai degree holder pulak . Usaha kena tingkatkan . Doa kan sama untuk diri ini.


Buat masa ni blog akan ber-hiatus sampai habis final exam . For those who requested any tutor from me, harap banyak banyak bersabar . Inshaallah , aku akan cuba kalau kalau ada masa terluang untuk siap kan tutor korang . Kbai :D


Tutorial : Download Youtube Video Using TubeMate (Android)

Monday, October 28, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari ni nak share satu tutorial macam mana nak download video direct terus dari smartphone anda. Kalau sebelum ni mungkin bagi mereka yang taktau (termasuk aku) akan download guna laptop dulu, kemudian convert and masukkan dalam phone. Now dah tau cara mudah untuk download direct dari phone terus so aku pon share this tutor. Mungkin ramai yang dah tau, tapi takpe, ini untuk mereka yang taktau. Ayuh follow gambar dibawah ;



Pergi ke setting dan cari Unknown sources . Make sure tick benda tu . Kalau tak tick , tak boleh install apps tubemate ni . Lain android version , lain tempat unknown sources ni . Biasa nya ada dekat Setting > Application.




Buka laman web tubemate.net dekat browser phone korang. Kemudian akan keluar sebijik macam aku punya ni cuma mungkin version berbeza sebab dorang selalu ade update baru . Pilih je mana mana link download yang ada , kemudian download and install .




Search video yang korang nak download dekat lambang kanta atas belah kanan tu , kemudian enter sahaja .




Selepas klik video yang korang nak , akan keluar button download dekat atas yang warna hijau . Biasanya button tu akan shaking gitu . So klik saja pada button tersebut .




Akan keluar popup sebegini . Pilih size yang korang nak , for the best quality aku suggest download 1280X720 , sebab gambar lawa , tapi tak semua phone support . Dah pilih size , tekan je download dalam kotak yang merah tu .




Then akan keluar lah download punya estimated time dekat notification korang . So apa yang korang kena buat sila tunggu sampai download korang selesai .




Siap dan play .


Mudah sahaja kan . Ha , ape tunggu lagi . Siapa guna android dan masih tak pernah cuba cara yang aku ajar ni boleh lah cuba sekarang . Mana mana yang tak faham boleh tanya je , inshaallah aku akan cuba tolong korang .


Sebarang kerosakan atau apa apa masalah lain yang terjadi kepada telefon pintar anda adalah di bawah tanggungjawab anda sendiri . Jadi sila follow tutorial ini sebaik mungkin . Tiada sebarang paksaan untuk ikuti tutorial ini . Sekian disclaimer dari saya.

busy

Saturday, October 26, 2013

Assalamualaikum.

Hai semua . Hari ni ada masa terluang sikit . So ambil kesempatan untuk update satu entry . Yang penting bukan entry tutorial atau freebies . Cuma sekadar entry merepek dan membebel . Pada mereka yang ada request anything from me , you guys should read this entry till the end . lol .


Alhamdulillah , tadi selamat sampai dekat kampus setelah menjalani kem khidmat komuniti UniSZA 2013 yang bertempat di 1M4U Survival Camp di Merang selama 2 hari 1 malam . Lama dah tak merasa ber-camping ni . So excited dia tu agak terlebih sedikit . HEHE . First semester ni kena ambil kursus kokurikulum . So ini antara final projek yang kena buat . Khidmat Komuniti . Alhamdulillah , semua berjalan dengan lancar . Water Confident , Ice Breaking , Malam Kebudayaan , Night War and Khidmat Masyarakat . Semua slot ni best ! hehe .






Water Confident Time :D




Nama pon camping kan? So memang kena tidur dalam khemah la jawab nya ^^


Okay bukan itu yang aku nak cerita sebenarnya . Itu sekadar selingan bagi memanjangkan entry ni . Sebab lama sangat tak menaip . Alang menaip tu , biar sampai tak cukup ruang , gitu . HAHA . Ini sebenarnya yang nak diceritakan ;





Okay kelihatan disitu berapa banyak sticky note yang ada . Itu semua task yang kena buat dalam minggu ni and akan datang . Dari sekecil kecil tugasan hingga sebesar besarnya lahh . Mungkin sticky note tu akan bertambah dari semasa ke semasa . Kepada sesiapa yang ada request anything dekat ask.fm tu , minta maaf sangat . Buat masa sekarang memang busy sikit . Inshaallah , dalam minggu depan atau dua minggu lagi mungkin free . Masa tu request lah apa apa yang korang nak , cuma buat masa ni apis memang tak boleh nak buat . Harap korang paham .


Minggu ni ada quiz and pop quiz . Doa kan aku dapat buat yang terbaik . Doa supaya apis dapat handle masa dengan baik . Amin . Kbai ~

Penat Letih dan Exhausted .

Monday, October 07, 2013

Assalamualaikum,

Hai korang . Sihat semua ? Agak lama dah rasanya blog ni di tinggalkan . Huhuhu . Rindu dekat blog jangan cakap lah kann . Buat masa ni busy sikit . Biasa lah , awal awal semester memang macam macam nak kena buat , itu ini dan sebagainya . Mohon Allah beri kan kekuatan dekat diri ini supaya ada kekuatan untuk harungi semua benda ni .




Itu slip pendaftaran kursus aku untuk semester ni . Okay memang tak pernah sampai 19 jam kredit sepanjang diploma dulu . Jadual pon boleh tahan pack . Assignment , quiz and presentation pon dah banyak . Tak sempat nak tarik nafas rasa . Dengan koko lagi . Aktiviti kelab lagi ==' Haiyaa , first degree ni memang sangat mencabar untuk student yang tak berapa nak celik macam aku ni . Kena bijak atur jadual and berdisplin bila dah ada jadual tu . Kalau tak , ke laut jawabnya . Doa doa Allah permudahkan segalanya and berikan kekuatan untuk hadapi semua ni . AMIN .


Ohh , pagi tadi ada masa terluang sikit . Taktau nak buat apa , so menyempatkan diri untuk edit blog ni . Tak banyak benda yang aku edit pon . Edit sekadar nak bagi blog ni nampak berubah wajah , walaupun sikit je . Hasilnya macam korang tengah tengok sekarang ni . Simple . HAHA . Navigation ada bawah button like fb punya page . Kalau rajin mohon ringankan tangan untuk klik button like tu ye . HEHE . Takde idea nak edit macam mana lagi and memang macam ni yang aku suka . LOL . Okay rasa dah takde apa lagi yang nak ditaipkan . Kbai .


Rezeki , Alhamdullilah

Monday, September 16, 2013

Assalamualaikum

Short update . Lama dah aku tak post entry random macam ni . Hari ni nak post satu . Alhamdulillah , setelah berkurun lama menunggu , akhirnya penantian terjawab . Sekali lagi , rezeki aku dapat lanjutkan pelajaran lagi , tapi kali ni ke peringkat Degree . Syukur Alhamdulillah . Sebelum ni , masa check tak dapat . Masa tu memang kecewa tahap infinity . Tapi aku tetap tak putus putus berdoa . Sebab aku tau , Allah tu maha mendengar , Maha pemurah . and pagi tadi , tetiba dapat call , bagitau aku punya rayuan berjaya . Mau tak melompat masa dapat tau tu kann . HEHE .


Tapi agak rushing sikit sebab masuk last minute . Mula lah hati berbelah bagi sama ada nak pergi atau tidak . Mungkin sebab dah terlalu lama duduk dekat rumah , jadi rasa malas tu mula dah membuak buak . Apa pon masih lagi tak dapat bagi jawapan sama ada nak pergi atau tidak . Nak buat istikharah dulu . Mudah mudahan Allah permudahkan segalannya . Amin :)




Jangan pernah berhenti berdoa dan terus berusaha . Allah sentiasa ada untuk kita . Kalau sekali doa tak dapat , terus minta berkali kali . Kuncinya , jangan pernah berputus asa ! :)

Tutorial : Floating Navigation #3

Wednesday, September 11, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dah kehabisan idea nak bagi tutorial apa lagi . Haritu ada cuba godek godek code floating navigation ,  akhirnya , berjaya buat satu floating navigation yang agak pelik sikit rupa nya. HAHA . Meh sini tengok macam mana rupanya ;


Haaa , itu macam navigation-nya . Pelik kan rupanya ? Tapi tak kisah lahh . Hehe , sebelum amek sila komen terlebih dahulu ya . Credit ? Terpulang . TQ

code ;

<style>
.alone a{
display:inline-block;
width:45px;
margin:5px;
text-align:center;
color:#fff;
font:9px corbel;
letter-spacing:0px;
text-transform:uppercase;
padding:55px 5px 0px 5px;
height:0px;
font-weight:bold;
overflow:hidden;
border-radius:1000px;
text-decoration:none;
-webkit-transition: all 0.1s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.1s ease-in-out;
-o-transition: all 0.1s ease-in-out;
transition: all 0.1s ease-in-out;
}
.alone a:hover {
padding:20px 5px 10px 5px;
height:25px;
}
</style>
<center>
<div style="position:fixed; top:200px; left:30px;">
<div class="alone">
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#efa784; position:fixed; margin-left:-10px;">About</a><br><br>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#ef848c; position:fixed; margin-left:40px;">Tutorial</a><br><br>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#ef84c8; position:fixed; margin-left:-10px;">Affiliate</a><br><br>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#cd84ef; position:fixed; margin-left:40px;">Facebook</a><br><br>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#a17de2; position:fixed; margin-left:-10px;">Twitter</a><br><br>
<a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=$blogID$" target="_blank" rel="nofollow" style="background:#8784ef; position:fixed; margin-left:40px;">+Follow</a>
</div>
</center>


Tutorial : Live Preview Using Blogpost

Friday, August 30, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Okay , dia tanya 4 hari yang lepas . Hari ni baru berkesempatan nak buat apa yang dia request , Minta maaf sangat sebab lambat . Okay hari ni nak share dengan korang macam mana nak buat live preview menggunakan satu blog , tapi boleh buat banyak banyak live preview menggunakan satu blog sahaja . Aku taktau macam mana nak explain . Nanti lepas buat , korang akan paham sendiri . Okay , tutor ni sangat sesuai digunakan bagi skinmaker . Lets begin ^^


1) Buat blog baru . Nama kan lah blog tu sebagai Live Preview or whatsoever yang korang nak . Kemudian Revert To Classic Template .


2) Copy and paste code dibawah dekat Template .

<html>
<head>
<style type="text/css">
#navbar-iframe {
display: none !important;
}
body{
background:white;
font:11px dotum;
color:black;
letter-spacing:1px;
}
</style>
<blogger>
<$BlogItemBody$>
</blogger>
</html>

3) Save. Kemudian pergi ke new post and follow gambar dibawah ;




4) Lepas publish . Kemudian pergi ke post and view post korang tu . Tengok ada error ke tidak . Kemudian copy link tersebut dan boleh letak sebagai live preview .


5) Kemudian , kalau ada lagi skin baru yang korang nak buat live preview , buat je new post and publish .


Sorry , tak pandai nak explain dalam bentuk tulisan . Harap korang faham sebab aku cuba buat ringkas seringkasnya . Mana mana yang korang tak paham , korang boleh tanya . Okay ^^

Tutorial : Music Player Mine Version #2

Thursday, August 22, 2013

Assalamualaikum

Short update . Nah another tutorial related to music player for your blog . Compatible for all template . Nothing special . I  just add up some hover . Feel free to use it . Mind to comment first before you take it . I suggest , to do not change any code other than the bold one for the best view result . Thank You .


The Code ;

<style>
.player {
position:fixed;
bottom:0px;
left:-190px;
background:black;
width:200px;
height:12px;
overflow:hidden !important;
padding:10px 10px 5px 10px;
border-radius:0px 100px 0px 0px;
color:white;
font:11px consolas;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:1px;
-webkit-transition-duration:1s;
-moz-transition-duration:1s;
-ms-transition-duration:1s;
-o-transition-duration:1s;
transition-duration:1s;
}
.player:hover {
left:0px;
}
</style>
<br />
<div class="player">
nuest - loving you more ;<embed align="" height="15" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" src="http://www.strangecube.com/audioplay/online/audioplay.swf?file=PASTEYOURMP3URLHERE&amp;auto=yes&amp;sendstop=yes&amp;repeat=0&amp;buttondir=http://www.strangecube.com/audioplay/online/alpha_buttons/classic_small&amp;bgcolor=0x000000&amp;mode=playpause" style="margin: -14px 5px 0px 185px;" type="application/x-shockwave-flash" width="15" wmode="transparent"></embed>
</div>


Tutorial : Blockquote Hover 8

Sunday, August 18, 2013

Assalamualaikum


Yoo . Hari ni apis nak share satu lagi tutorial blockquote . Simple sahaja . Apis pernah pakai before this kalau korang perasan lah . Kalau nak guna sila komen dahulu . Kredit terpulang . Jadi tak jadi pon sila komen juga ya ^^ TQ




Code ;

<style>
blockquote{
font:11px dotum;
letter-spacing:1px;
padding:10px;
color:white;
border:7px double #fff;
background:#eee;
-webkit-transition: all 0.8s ease;
-moz-transition: all 0.8s ease;
-o-transition: all 0.8s ease;
-ms-transition: all 0.8s ease;
transition: all 0.8s ease;
}
blockquote:hover{
background:#555;
}
</style>


p/s : Mana mana apis bold kan tu , boleh ubah mengikut cita rasa korang ^^

Tutorial : Navigation With Hover #8

Sunday, August 04, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Yoo selamat petang . Hari ni nak share dengan korang  satu lagi tutorial navigation yang baru sekejap tadi buat . Biasa biasa je navigation kali ni. tak gempak macam yang lain punya . Sebab aku ni memang tak creative . So tak pandai nak buat gempak gempak punya . HEHE . Meh intai dulu macam mana rupa navigation baru ni ;



Haa . itu macam lah navigation baru yang aku buat . Berminat nak pakai ? Nah codenya ;

a) Template Designer > Layout > Add A Gadget > HTML / JavaScript
b) Classic Template > Template .


<style>
.alone a{
display:inline-block;
width:60px;
margin:2px;
text-align:center;
color:#fff;
font:9px consolas;
letter-spacing:1px;
text-transform:uppercase;
font-weight:bold;
padding:10px 5px 0px 5px;
height:0px;
overflow:hidden;
text-decoration:none;
-webkit-transition: all 0.1s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.1s ease-in-out;
-o-transition: all 0.1s ease-in-out;
transition: all 0.1s ease-in-out;
}
.alone a:hover {
padding:1px 5px 10px 5px;
height:0px;
}
</style>
<center>
<div class="alone">
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#efa784;">About</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#ef848c;">Tutorial</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#ef84c8;">Affiliate</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#cd84ef;">Facebook</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#a17de2;">Twitter</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#8784ef;">Blogskins</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" style="background:#84b9ef;">Tumblr</a>
<a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=$blogID$" target="_blank" rel="nofollow" style="background:#84efc0;">+Follow</a>
</div>
</center>


Mana mana yang patut atau korang rasa nak ubah , sila lah ubah ye . Btw kalau nak guna , wajib komen dahulu ye . Kemudian pada mana mana yang tak paham atau tutor ni tak menjadi sila inform. Okay ? Kbai o/

Wordless Saturday Lah Sangat . =='

Saturday, August 03, 2013

Assalamualaikum

From : Taja

From : Miss K


Sorry quality gambar tak lawa . camera phone memang suck sikit . hehe . Lama dah tak dapat kad raya . Pagi tadi baru sampai . Both kad raya from #WhoopersFamily . Thanks a lot sudi hantar . Minta maaf lah tak berbalas ye . Sebab taktau nak tulis apa , lagipun tulisan den buruk ==' HAHA . kbai o/

Tutorial : Mini Navigation

Friday, August 02, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai korang . Hari ni nak bagi tutorial mini navigation yang mungkin sesuai untuk korang letak dekat sidebar korang (mungkin) sebab size navigation ni tak besar atau panjang mana . Dah nama pon mini kan . HAHA . Macam mana preview dia boleh tengok bawah ni ;




Okay macam tu ya mini navigationnya . Taktau lah sesuai tidak untuk letak dekat sidebar . Haha . ni codenya ;

1. Dashboard > Template > Edit HTML .  Copy code bawah ni . Paste dekat BAWAH code <head>

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://static.tumblr.com/7qjmkr5/IUmmdsy41/jquery.style-my-tooltips.js"></script>
<script>
    (function($){
        $(document).ready(function(){
            $("[title]").style_my_tooltips();
        });
    })(jQuery);
</script>

2. Save . Copy and Paste code dibawah ni dekat Layout > Add a Gadget > HTML / JavaScript (Bagi pengguna Template Designer) . Untuk Pengguna Classic Template boleh paste dekat Template > Edit HTML .

<style>
.mini a{
display:inline-block;
width:15px;
background:#fff;
text-align:center;
color:#fe9a9a;
font:15px arial;
padding:3px 5px 5px 5px;
margin:5px 1px 5px 1px;
border-radius:100px;
text-decoration:none;
border:4px double #fe9a9a;
-webkit-transition: all 0.4s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.4s ease-in-out;
-o-transition: all 0.4s ease-in-out;
transition: all 0.4s ease-in-out;
}
.mini a:hover {
border:4px double #fff;
background:#fc5d70;
color:white;
-moz-transform: rotate(360deg);
-webkit-transform: rotate(360deg);
}
#s-m-t-tooltip {
background:#fdabab;
font:9px cambria;
letter-spacing:1px;
text-transform:uppercase;
font-weight:bold;
color: #fff;
border-radius:3px;
text-align: center;
padding: 5px 10px 5px 10px;
display: block;
margin: 20px 14px 7px 12px;
}
</style>
<div class="mini">
<center>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" title="About">★</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" title="Tutorial">★</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" title="Facebook">★</a>
<a href="PASTE YOUR LINK HERE" title="Twitter">★</a>
<a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=$blogID$" target="_blank" rel="nofollow" title="Follow">★</a>
</center>
</div>

3. Tukar mana yang patut . Kemudian save and preview .


Kalau ada apa apa error , sila lah bagitahu ye . Kalau tak paham apa apa pon , boleh tanya . Mana yang boleh tolong , aku akan tolong . Okay ? Kbai o/

Tukar Lagi ?

Thursday, July 18, 2013

Assalamualaikum

Yoo . Short update . Aku dah taktau apa nak jadi . I think this is kali ke 3 atau 4 apis edit blog buruk aku ni . Haish . Stress . Rasa nya , design design sebelum ni tak sampai sebulan lagi , dah tukar tukar . KahKah . Nampak sangat aku ni mudah bosan . LOL . Orang tak berseni and tak creative , macam ni lah .




Haa , kali ni aku taktau apa dah jadi . See , putih melepak blog ni ha . Malas nak pakai background . Cuba tak pakai background and aku rasa macam okay , so go on dengan tak berbackground . Header tu , ciplak title dari tajuk lagu Junsu - Incredible . aku dah takde idea , buntu , blank . So pakai mana yang ada je . No more intro section dekat sidebar . aku rasa macam tak perlu je section tu . Edit kali ni memang kasi simple habis . Sebab blog yang simple itu keutamaan aku :D


aku ingat nak pakai single column punya themes . Maknanya takde sidebar , sebab aku rasa macam dah bosan dengan blog yang ada sidebar ni . Macam blog Kechik ni ha . Kan takde sidebar tu . aku cuba buat macam tu . Tapi 50% edited , aku stop and back to yang ade sidebar ni . Kenapa ? Sebab idea memang takde langsung . Blank blank blank . Frust , sebab dah lama rasa nya nak pakai single column ni . Tapi hajat tak pernah tercapai . Takpe , mungkin lain kali kot .


Kelmarin , semalam and hari ni . Pecah kepala , itu released , ini released . Abes semua nak released dalam masa terdekat ni ==' ok , macam biasa . sesiapa yang sudi nak komen tentang new look blog apis ni , sila lontar kan komen korang di ruang komen dekat bawah ni okay . kbai o/

Skin yang aku contribute semalam , dapat SOTD . bhahahaha . sebab takde orang lain yang contribute skin , so dapat dekat aku ah . HAHAHA . 

13. Timeless

Tuesday, July 16, 2013

Assalamualaikum


Yoo. hari ni apis nak bagi satu lagi freebies . Freebies blogskins . Ni sebenarnya skin lama yang apis pakai dekat blog lagi satu . Memandang kan apis edit blog semalam . So apis freebies kan skin ni . Takde apa apa yang special dekat skin ni selain daripada skin yang simple and plain gitu . 100% coding by myself . Saya sememangnya tak reti and tak pandai nak buat skin yang awesome awesome ;~~; Oh btw siapa ada akaun blogskins , sudi sudi lah rate and komen skin apis ni ye :)





p/s ; rasa macam blog ni pon bakal berubah untuk kali keberapa pon idak ler teman tau . hahaha . btw , jom join this giveaway , kita meriahkan lagi giveaway ni ;) bai o/

Whoopers Giveaway Sponsored by Darla Carolina

Sunday, July 14, 2013


- ENTRY MELEKAT , SILA OLDER POST UNTUK KE POST TERBARU . TQ -


Assalamualaikum,

KLIK BANNER UNTUK JOIN GA!



Blog: http://hafizzulkafly.blogspot.com/
Facebook: https://www.facebook.com/hafizzulkafly92
Twitter: http://twitter.com/_kupis
Instagram: @hafizzulkafly



WAJIB STRIKETHROUGH

SAYA [ ADALAH / BUKAN ] AHLI #WhoopersFamily



Okay done . Semua syarat dah follow . Tak susah pon syaratnya . Tak perlu nak follow terlalu banyak blog . Tak perlu nak like terlalu banyak facebook page . Tak perlu klik itu dan ini . Hanya perlu follow blog penganjur and like page facebook dia . Mudah kan . Ayuh ramai ramai kita memeriahkan lagi Giveaway ni . Pakat ramai ramai klik banner dekat atas tu . Okay ? Kbai o/

Tutorial : Navigation With Hover #7

Saturday, July 13, 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua , LOL . Kali ni nak bagi satu lagi tutorial navigation . Biasa je navigation ni . Lebih kurang yang macam aku pakai . Tapi dah ubah sikit bagi ada hover. Sesuai untuk semua template . Navigation ni letak bawah header cun . Hehehe , meh sini tengok preview-nya ;




Okay , macam itu navigation kali ni . Nak pakai sila komen dahulu ya . Credit terpulang . Tq ;


Template Designer ; Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML & JavaScript

Classic Template ; Dashboard > Template > Edit HTML


<style>
.abc a {
background:#fff;
color:black;
font:9px cambria;
margin:4px;
text-decoration :none;
display:inline-block;
width:90px;
text-transform:uppercase;
text-align:center;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.3s ease-in-out;
-o-transition: all 0.3s ease-in-out;
transition: all 0.3s ease-in-out;
}
.abc a:hover {
opacity:0;
-moz-transform:scale(0.5);
-webkit-transform:scale(0.5);
}
</style>
<center>
<div style="background:#000; width:730px; text-align:center;padding-bottom:2px;padding-top:0px;">
<div class="abc">
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
<a href="LINK">Navigation</a>
</div></div>
</center>

P/S ; Mana mana yang di bold kan tu , korang boleh ubah ikut citarasa korang .

Tutorial : Upload MP3 Using Kiwi6

Wednesday, July 10, 2013

Assalamualaikum.

Hai guys . Hari ni apis nak ajar korang macam mana nak dapat kan URL mp3 yang korang nak dengan cara korang upload sendiri mp3 tersebut . Hari ni apis ajar guna Kiwi6.com . Akan datang mungkin akan ajar guna IronDJ . Okay ini tutor bergambar , so follow slow slow . Lets start !

1. Buka web Kiwi6.com

2. Follow gambar di bawah ;



Klik Sign Up pada mereka yang belum ada akaun kiwi6 and Log in buat mereka yang dah ada .



Pada yang belum ada akaun , sila isi kan tempat kosong . Email tu make sure email yang valid , sebab lepas daftar , korang kena buka email korang bagi verification punya proses .



Done register , klik pada upload yang ada di belah kiri .



Browse file yang korang nak and pilih .



Tekan start Upload .



File sedang dia upload .



Siap upload, klik pada link dalam kotak yang apis merahkan .



Scroll kebawah sikit and klik pada embed and old music player .



Yang apis highlight merah kan tu adalah korang punya URL lagu . 


3) Copy URL tersebut and bole lah letak dekat mana mana music player pilihan korang .


Mana mana step yang tak faham , jangan malu nak tanya . Mana apis boleh tolong , apis akan tolong . Btw , klik pada gambar untuk tumbesaran . Kbai o/

Tutorial : H2 Style Like Me

Sunday, July 07, 2013

Assalamualaikum,

Aku taktau nak nama kan this tutor dengan nama apa . But this is the second time  dapat request tutor macam ni . So ada masa . Terus update tutor ni . Tiada nama spesifik untuk tutor ni . Tapi this tutor untuk simple template sahaja .




Pada mula nya aku decide nak bagi personal dekat dia . Tapi dia tak bagi link blog dia . So aku terus update tutor nya . h2 style yang dia tanya tu macam yang ni ;




Let's start ;

1) Dashboard > Template > Edit HTML , CTRL + F code ni ; h2 {

2) Kemudian akan jumpa code seakan akan macam ni ;




3) Jumpa kan ? Delete semua code tu . Kemudian copy code bawah ni , and paste dekat situ .


h2 {
  background:#c4a7cf;
  font:10pt lauren;
  text-align:center;
  text-shadow:-1px 0px #777,0px 1px #777,1px 0px #777,0px -1px #777;
  margin-bottom:5px;
  color:#fff;
  margin-bottom:10px;
  letter-spacing:1px;
  line-height:40%;
}



4) Save and siap .


Mudah kan ? mana mana yang di bold kan tu boleh ubah mengikut citarasa korang sendiri . Mana mana yang tak paham boleh tanya , jangan malu nak tanya . Kbai o/

Freebies : Simple Background 7

Tuesday, July 02, 2013

Assalamualaikum,

Holaa . Okay hari ni nak bagi satu freebies . Lama dah tak bagi freebies background kan . So aku tolong tweakkan satu background ni supaya jadi pelbagai warna . Sorry kalau tak lawa . HAHA . Credit to Tumblr untuk background tersebut . Aku cuma tolong tweak kan warna sahaja . Nak pakai tolong komen dulu sebelum ambil ye . Credit ? Terpulang . CTRL + CLICK pada background yang korang nak , kemudian save . TQ .


 


 


 


 


© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED